Voor je koopt

Vorm- en oppervlaktevariaties

We informeren je graag over de variaties binnen oppervlakte en vorm.

hello banner background image
Fijnbezaagd Douglas

FIJNBEZAAGD HOUT

In tegenstelling tot geschaafd hout, heeft fijnbezaagd hout een meer ruwe structuur. Deze robuuste uitstraling is echt voor de liefhebbers. Er zit geen verschil in duurzaamheid tussen geschaafd en fijnbezaagd hout. Echter kunnen er bij ruw hout lichte afwijkingen zitten in de diktes, kan het niet helemaal haaks zijn en kunnen er oneffenheden aan de oppervlakte van het hout voorkomen. Uiteraard is hierin ook veel charme in te vinden en komt een keuze neer op eigen voorkeuren. 

Bekijk het assortiment

Fijnbezaagd hout is ruwer dan geschaafd hout en heeft daarmee een robuuste uitstraling.

tuintafel

KROMMINGEN

Hout kan kromtrekken door verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is het ongelijkmatig indrogen van hout, waardoor een zijde korter wordt en het hout krom trekt.

Gelijkmatig indrogen

Dit kan eenvoudig verholpen worden door de bolle zijde in de zon te leggen, waarna deze zal krimpen en de kromming verdwijnt. Na ontvangst van de houtproducteen raden wij u aan deze te bewaren op een droge plek uit de zon, om ongelijkmatig indrogen te voorkomen.

Houtsoorten

De gevoeligheid van een houtproduct voor kromtrekken is afhankelijk van de houtsoort, de doorsnede maten en eventuele droogprocessen. Hoewel kromtrekken voorkomt bij alle houtsoorten zijn er wel degelijk grote verschillen waarneembaar.

Voor naaldhout geldt dat grenen gevoeliger is voor kromtrekken dan vuren. Voor hardhout is de regel dat azobe sneller kromtrekt dat AVE (Angelim Vermelho).

Krommingen reduceren?

 • Leg de bolle zijde in de zon
 • Kies voor Vuren of Azobé
 • Kies voor dikkere balken
 • Kies voor korte lengtematen
 • Kies voor geschaafd hout
 • Kies voor Duplo verlijmd hout
Een kopscheur bij zweeds rabat

SCHEUREN

Hout werkt onder verschillende weersomstandigheden. Het krimpt in de zomer en zet uit in de winter. Hierdoor kunnen er scheuren in het hout ontstaan.

Verwerken

Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe kleiner de droogtescheuren vaak zijn. Wanneer je het product wilt verwerken, kun je de scheur verzagen, een schroef door beide delen schroeven of het hout behandelen met olie. Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen, dat voorkomt het ontstaan van droogtescheuren. 

Scheuren reduceren?

 • Kies hout van hoge duurzaamheidsklasse
 • Schroeven in beide delen plaatsen
 • Het hout behandelen met olie
 • Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen
Kwasten in constructiehout

KWASTEN

Kwasten in de stam zijn het gevolg van zijtakken, die de boom nodig heeft om te groeien. De kwast vormt een hard gedeelte binnen de stam en mondt uit in een zijtak.

Losse kwasten

Doordat de kwast een op zichzelf staand gedeelte vormt, kan deze bij het drogen van de plak los komen en eruit vallen. Wanneer je dit niet op prijs stelt, kun je de losse kwasten met houtlijm opnieuw vastzetten. 

Tropisch hardhout

De hoeveelheid en het soort kwatsen is afhankelijk van de houtsoort. Zo bevat tropisch hardhout geen kwasten, maar bevat grenen relatief veel kwasten. 

 • Grenen bevat veel kwasten
 • Tropisch hardhout bevat geen kwasten.
 • Gevolg van zijtakken die de boom nodig heeft. 

MAATVASTHEID

Vergrijsde hardhouten paal

AFWIJKINGEN

Het hout wordt bij ons in standaard handelslengten verkocht. Afhankelijk van de houtsoort, afwerking en kwaliteit kunnen maatafwijkingen voorkomen.
Houd altijd rekening met het krimpen en het uitzetten van hout. Het advies is dan ook om niet precies met de geïnformeerde afmetingen te rekenen. 

Ook de afmetingen van een houtproduct zijn van invloed op de werking van het hout. Slanke balken trekken sneller krom dan dikke balken, en op een lange lengte komt een kromming sterker naar voren. Geschaafd hout wordt eerst gedroogd alvorens het te schaven, wat de kans op kromtrekken tevens verkleint. Enkele afmetingen constructiehout zijn tevens duplo verlijmd beschikbaar, bedoeld om voor zichtwerk kromtrekken en scheuren nog verder tegen te gaan. 

Overlengtes

Om er zeker van te zijn dat de houtproducten lang genoeg zijn worden deze soms langer geleverd dan vermeld. Ook kunnen korte lengtematen terug te vinden zijn in een lange lengte. Zo heb je zelf nog de vrijheid om de gewenste afmeting te kiezen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Douglas

PER HOUTSOORT

Hardhout

De toegestane breedtemaat mag maximaal 4% verschillen van de standaardbreedte. Een hardhouten paal van 100 mm breed mag dus tussen de 96 en 104 mm breed zijn. Ditzelfde geldt voor de dikte.

Verschillen in lengtemaat komen weinig voor, maar de lengte mag 1.5% afwijken van de standaardlengte. Een paal van 2 meter lang mag dus 203 cm lang zijn.

Naaldhout

De toegestane breedtemaat van naaldhout mag 6% afwijken van de standaardbreedte. Een naaldhouten paal van 100 mm breed mag dus tussen de 94 en 106 mm breed zijn. Dit geldt ook voor de dikte.

Een verschil in lengte komt weinig voor, maar dit verschil mag 1.5% met de standaardmaat zijn. Een paal van 4 meter lang mag dus 406 cm lang zijn.

BEKIJK OOK...