Voor je koopt

Kleurverschillen en processen

Hout is onderhevig aan natuurlijke processen. Lees hoe dit eruit kan zien en wat je ertegen kunt doen als het ongewenst is.

hello banner background image
Bruin geïmpregneerd en blank

IMPREGNATIE

Grenen en vuren zijn van zichzelf niet duurzaam genoeg voor buitengebruik. Daarom worden de meeste producten van grenen en vuren en soms Douglas (onder druk) geïmpregneerd. 

Werking

Door de impregnatie is het hout beter bestand tegen water, schimmel en houtrot.

Koper en Chroom IV

Bij het impregneren wordt door de fabrikant koper en chroom IV gebruikt. Bij normaal gebruik van de producten bij het spelen en buitenleven is dit ongevaarlijk. 

 • Impregneren beschermt hout tegen water, schimmel en houtrot
Close up van hars met impregnatiemiddel

HARS

Een boom maakt hars aan te bescherming tegen virussen en infecties. Dit is een natuurlijk verschijnsel. De hoeveelheid hars kan per boom flink verschillen.  

Vloeibare en uitgeharde hars

Wanneer de hars is uitgehard, is deze eenvoudig weg te vegen. In vloeibare vorm is de hars kleverig en kun je deze, wanneer ongewenst, verwijderen met een mesje of met een doekje met terpentine.

Hars en impregnatie

Op grenenhout zijn doorgaans groene spikkels aanwezig, bestaande uit hars vermengt met impregnatiemiddel. De spikkels zijn gewoonlijk met een borstel eenvoudig te verwijderen. 

 • Verwijder uitgeharde hars met een borstel
 • Verwijder vloeibare hars met een mesje of een doekje terpentine
 • Verwijder groene spikkels met een borstel
Pinholes in een vlonderplank

PINHOLES

Tijdens de groei van een boom kunnen kleine insecten de boom binnendringen op zoek naar voedzame sapstromen. Hierbij boren ze kleine (sub-millimeter) gaatjes in het hout. Deze gaatjes worden pas zichtbaar als het hout verzaagd wordt.

Geen bedreiging

De insecten overleven niet in dood hout en vormen dus geen bedreiging voor de duurzaamheid van het hout. Na de boomkap verdwijnen de insecten uit het hout.

Bangkirai

In bangkirai komen relatief veel pinholes voor. Pinholes kunnen echter in alle houtsoorten in wisselende hoeveelheden voorkomen. 

 • Pinholes vormen geen bedreiging voor de duurzaamheid van het hout
 • In Bangkirai komen relatief veel pinholes voor
Verschillende tinten van spint en kernhout bij Douglas palen

SPINT

Een boom bevat spint en kernhout. Het kernhout dient enkel voor de stevigheid, terwijl het spint tevens voedingssappen transporteert. 

Kleurverschil

Het spint heeft bij sommige houtsoorten, zoals grenen en douglas, een lichtere kleur, wat een unieke uitstraling geeft. 

Constructiehout

Constructiehout bestaat voor een deel uit spint. Kleine delen zoals latten en planken kunnen meer spint bevatten. 

 • Constructiehout bestaat uit spint en kernhout, die allebei een unieke kleur hebben

IMG_1239

STREPEN EN VLEKKEN

Looizuren

Door staalbanden die tijdens vervoer om het hout zaten of de vorken van een heftruck kunnen er zwarte plekken of strepen op het hout komen. Dit is een natuurlijke reactie van looizuur wat van nature in het hout zit. Tijdens de groei beschermt looizuur de boom tegen schade door insecten en bacteriën. Als het in aanraking komt met staal veroorzaakt het vlekken.

Verwijderen

Probeer de vlekken te verwijderen met groene zeep. Als de vlekken dieper in het hout zitten, raden we houtontgrijzer aan. 

 • Verdwijnt met ontweringswater of oxaalzuur

Oppervlakteschimmel

SCHIMMEL

Er is een groot aantal schimmels dat kan voorkomen op hout. De meeste soorten hiervan behoren tot de oppervlakteschimmels. Oppervlakteschimmels dringen het hout niet binnen en voeden zich niet met het hout zelf. Deze soorten voeden zich met voedingsstoffen op en rondom het hout en vormen dus gelukkig geen bedreiging voor de duurzaamheid en de sterkte van het hout. 

Voorkomen

Om schimmel te voorkomen dient u voldoende ventilatie in je constructie aan te brengen. Naast ventilatie is het mogelijk uw hout te behandelen met schimmelwerende middelen zoals HK-lazuur. Dit product biedt bescherming tegen een groot aantal schimmels en andere houtaantasters en voorkomt tevens vergrijzing. 

Verwijderen

Schimmels floreren op vochtige plekken en kunnen ontstaan wanneer natte delen enige tijd dicht opeengestapeld zijn. Deze schimmel kan echter eenvoudig verwijderd worden met schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld azijn of bleekwater) of een speciaal schimmelverwijderend middel.

 • Voorkom schimmel met voldoende ventilatie en schimmelwerende middelen
 • Verwijder schimmel met schoonmaakmiddel
probeersel 2

BLOEDEN

Tropisch hardhout kan vloeistoffen lekken, welke soms een bruine/rode kleur hebben. Dit natuurlijke proces heet bloeden. U kunt hier last van krijgen wanneer u na levering uw hout op terrastegels neerlegt.

Tijdelijk

De oorzaak van bloedend hout is voornamelijk vocht. Denk hierbij aan regen of behandeld hout met verf op waterbasis.

De vloeistoffen zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel lastig te verwijderen zijn. Om de vlekken te verwijderen, raden we u aan bij de bouwmarkt ontweringswater te kopen.

Verschillen per houtsoort

Vooral keruing kan het eerste jaar bloeden, bij bangkirai komt dit nagenoeg niet voor.   

Als je op deze (onbehandelde) houtsoorten watergedragen verf aan gaat brengen, dan is de kans groot dat het hout gaat bloeden. Met name wanneer je lichte kleuren gaat aanbrengen, zal het effect van het bloeden het grootst zijn.

 • Bloeden komt voor bij tropisch hardhout
 • Het is een ongevaarlijk en tijdelijk verschijnsel
 • Het komt vooral voor bij keruing en weinig bij bangkirai
Vochtvlekken

VOCHTVLEKKEN

Hout wordt tijdens de productie en het transport blootgesteld aan vocht. Dit wordt door het hout opgenomen, waarbij het kan reageren met de in hout aanwezige sappen. Hierdoor kunnen zogenoemde vochtkringen ontstaan. 

Ademen

Wanneer het houtproduct eenmaal zijn plek heeft gevonden in je tuin, gaat het proces van vocht opnemen en afgeven verder (ademen), en trekken de kringen na verloop van tijd weg. 

Behandelen

Vochtvlekken kunnen verwijderd worden door het hout te schuren of te behandelen. Om verdere vochtinvloeden te voorkomen kun je het hout behandelen met HK-Lazuur. 

 • Vochtvlekken trekken na loop van tijd weg. 
 • Verwijder vochtvlekken door te schuren of behandelen
 • Voorkom vochtvlekken met HK-Lazuur 
Een vergrijsde douglas plank

VERGRIJZING

De buitenlaag van hout verkleurd langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces kan mooi worden gevonden of niet.

Behandelen

Het hout is te behandelen met houtontgrijzer. 

Voorkomen

Je kunt vergrijzing voorkomen door het hout regelmatig te behandelen met een beits. 

 • Behandel vergrijzing met houtontgrijzer
 • Voorkom vergrijzing door het hout regelmatig te behandelen met beits